Ljubof

Jos minulta kysytään, sanon sen mieluummin venäjäksi, kelle tahansa sanoisinkin.
Se kuulostaa niin kauniilta, pehmeältä, hellältä ja täyteläiseltä. On rikos lausua sitä suomeksi. Siksipä kerron teille siitä venäjän tapaan...

On syksyinen hiljainen, tihkusateinen ilta. Me tulemme myöhään kotiin, lapsukainen jo nukkuu rattaissa. Kävelemme käsikädessä, ja kaikki on vain niin oikein, niin varmaa ja kevyttä. Edessämme hoippuu kotiinsa keski-ikäinen mies. "Onko tämä katu kotikatuni?" Kysyy mies meiltä. Ehkäpä se on, tarkistamme nimen. "Ahaa, on se. No onkohan tämä minun rappuni, numero 32?" Katsomme pienellä präntättyjä numeroita. On se. Mies häviää rappukäytävään. Katson miehen perään ja ajattelen ääneen, mahtaa vaimo nyt kotona raivota kun mies tulee myöhään kännissä kotiin. "Tuskimpa vaan" tokaisee Mieheni. "On varmaan onnellinen että mies tuli elävänä takaisin, ja että voi itse nyt alkaa nukkumaan."

Samana syksynä puksuttellaan taas junalla pois Moskovasta, sitten pian takaisin. Saan tulomatkalle seuraksi kolme hyvin eri-ikäistä, näköistä ja oloista venäläistä naista. Oma kommunikaationi heidän kanssaan supistuu muutamaan lauseeseen siitä, minne matka ja miksi. Heidän välisensä keskustelut kuitenkin puhkeavat puolessatunnissa lämpimään, solisevaan ja helisevään pulputukseen. Käyn kävelyllä ja kun tulen takaisin, naiset istuvat kylki kyljessä samalla pedillä kuin ikuisuuden toisiltaan kadoksissa olleet sisarukset, ja helähtävät tuon tuosta kikatukseen. Ei, eivät he tunteneet toisiaan aiemmin.

Kun monta vuotta sitten olin lähdössä kesälomaretkelle Pietariin, pyysi kaverini että ottaisimme hänen sydämensä mukaaan, ja jättäisimme sen sulamaan Venäjälle. En tiedä kuka muu sen saman on tahtonut nähdä kuin hän. Ulkomaalaiset tulevat tänne rahakkaiden työpaikkojen perässä.

Minä olen täällä koska olen sanonut "Tahdon".

Kommentit

Hanna-Colombia sanoi…
Venäjähän on muokannut vanhasta kunnon maalaistytöstä romantikon! Tämäkin täällä kolmannen maailman höyryissä haaveilee edes yhdestä kesäviikonlopusta Venäjällä.. Aah, Ljubof! ;)
Noppuli sanoi…
Luulisin että se on Venäjän ja kevään yhteisvaikutusta, ja saattaa olla ohimenevää tämä romantikko minussa. En ole koskaan kuullut tuota sanaa yhdistettynä minuun....hihii.
Noppuli sanoi…
ps.
Mutta tuu käymään jookos!
Tehdään sitten paljon kaikkea huippukivaa yhdessä ja höpötetään aamuyöhön!

Suositut tekstit