Paluu menneisyyteen

Kylpy otetaan kerran viikossa viikonloppuisin, kun kaikki ovat kotona lauantai-iltana. Silloin emäntä keittää monta padallista vettä ja yksi kerrallaan perheenjäsenistä pujahtaa hyöryävään kylpyyn, jonka jälkeen hiukset suitaan ja pukeudutaan puhtaisiin, vastasilitettyihin vaatteisiin.
Arkiaamuisin emäntä keittää pienen padallisen vettä, luodakseen pehmeyttä ja miellyttävyyttä miehensä parranajohetkeen, ja jotta lapset voivat pestä kasvonsa hellivän lämpivällä vedellä. Iltaisin kun muu perhe on jo nukkumassa, emäntä laittaa liedelle vielä keskikokoisen padan, ja puhdistaa keittiön ja pesee astiat, hymy huulillaan hiljaisesti hyräillen.

Isovanhempieni lapsuusmuisteloita? Ei suinkaan, vaan Moskovan jokakesäiset tuiki tarpeelliset kuumavesiputkien puhdistusviikot, jotka ovat taas pyörähtäneet käyntiin. Kolme tulevaa viikkoa meitäkin taas muistutetaan siitä, kuinka kaikki oli silloin ennenvanhaan. Kraanasta tulee vain kylmää tai tosikylmää, ja kunnon perheenemäntä etsii suurimmat patansa taas kaapeista tarpeelliseen käyttöön.

Muunlaisetkin menneisyyden muisteloviikot toimisivat täällä varmasti. "Miltä tuntui silloin kun en voinut ajaa lähikaupan oven eteen kiiltävää maasturiani, vaan kävelin kauppaan sata metriä",-viikot toisivat mieleen miten mukavaa olikaan käyttää jalkojaan kävelemiseen. Oi niitä aikoja!

Kommentit

Suositut tekstit