Taaputskien valtakunta

On maita joissa vannotaan sisätossujen nimeen. Niitä ilman ei pärjää eikä syksyn tullessa tervettä päivää näe, jos ei tepastele kaikissa sisätiloissa, lämpötilaan katsomatta, nuo tossukat jalassaan. Kun menee vieraisille, tarjotaan aina ensimmäisenä ovella kirjavasta kokoelmasta "sitä lähimpää oikeata kokoa" jalkaan, ja jos kieltäytyy kunniasta, sitä ei kuunnella.

Nyt kun ollaan taas saavuttu vuoden sille puolelle, että tossut pitää kaivaa koloistaan, täytyy tunnustaa, että tässä perheessä noita jalanlämmittimiä omistaa vain Mies (neljä paria!), mutta vaimo, taikka poikanen ei yhtään. Aina ystävien kyläillessä löytyy kyllä kaikille tossukat, mutta perheen Suomi-osasto pysyy aina yhtä tossuttomana. Poikanen siksi, että hän repii tavallisetkin sukat pois jalasta säällä kuin säällä, verukkeella "kun on liian kuuma", ja vaimonen siksi, että JOS oikeasti on kylmä, villasukat ovat paljon miellyttävämmät kuin mitkään Ashanista löydetyt sadanruplan lätyskät.
Tämä vastarinnankiiskeily kirvoittaa lapsettomatkin ystävät vieraillessaan tämän Suomi-Venäjä perheen luona, huolestuneisiin mielenpurkauksiin. Viimeksi lauantaina olivat herra M ja S sitä mieltä, että perheen poikasesta tulee aikuisena miehenä kovin kipeä mies, jos ei lapsena voi kirmata sisällä tossut jalkojen lämmikkeenä. Myöskin kaikki mahdolliset nuhat ja kuumeilut, milloin tahansa niitä tuleekaan, ovat herrojen mielestä seurausta siitä, että perheen ymmärtämätön äiti, ei huolehdi lapsensa jalkoihin tossuja.
Ihan turha selitellä ettei itsekkään käyttänyt tossuja lapsena. Ja silti yhä porskuttaa. Löytyisiköhän jostain jalkapohjiin liimattavia tossukoita, ne saattaisivat pelastaa yhden talven. Ei nuhilta, vaan ainaiselta Suomi-vaimoon kohdistuvalta kritiikiltä.

Kommentit

irene sanoi…
Aika sisukas olet, kun olet jaksanut jatkaa omalla tossuttomalla linjalla! Itse olen saanut aina kuulla lattialla istumisesta. Minusta kun on ihana istua lattialla ja nyt pojastanikin on ihana istua lattialla. Tulevaa paljon sairastavaa miestä kasvatan siis minäkin! Huomaan vaan taipuvani jo arvostelijoiden tahtoon.

Miten olisi ainakin täällä myytävät sukkamaiset tossut? Ne pysyivät ainakin oman muksuni jaloissa, vaikka muunlaiset repikin pois.
Noppuli sanoi…
Hei irene,
munkin mielestä on kiva istuskella lattialla :)
Suomessa myydäänkin muuten kaikenlaisia kivoja sisätossuja, sukkamaisia ja sitten sellasia nahkaisia..ja jumppatossuja yms. Täällä pidetään yleensä sellasia sandaalintapasia kankaisia. Nehän eksyy helposti pois tollasten pienten jaloista.
Pitääpä laittaa seuraavan suomenreissun ostoslistalle...millonkahan se sitten lieneekään.
Sirokko sanoi…
No heippa Suomi-Algeria linjalta! Kiva blogi sinulla, tunnen Venäjää vain Algeriassa asuvien venäläisystävieni kautta joten mukava lukea elämästä paikan päältäkin.
Jos viitsit, niin käypä huikkaamassa venäläisiä tervehdystapoja blogiini, kootaan siellä niitä tällä hetkellä vähän ympäri maailmaa.
Sirokko sanoi…
Auts,asia unohtui... sisäkengistä piti sanomani että riippuu lattioista. Jos on kivilaattalattiat niin kantsii opetella läpysköitten käyttö, muuten on kantapäät vaarassa, sanoo kärsimyksen kautta viisastuneet äiti ja lapsi.
Noppuli sanoi…
Hei sirokko,
terkkuja Algeriaan!
Meillä on kyllä parkettilattiat, niinkuin useissa asunnoissa täällä-se toinen vaihtoehto on yleensä kokolattiamatto, mitä meillä ei onneksi ole! Mitäs laattalattia tekee kantapäille?
Voisin käydäkkin kommentoimassa, pitää koittaa ryhdistäytyä!
finkinja sanoi…
Hei, löysin täällä kiertoteitse;)
Kävi heti silmään sisätossujen juttu, täällä olen saanut kuulla kunniani kun en ole sitonut tyttojen jalkaan sisätossuja, nyt sitten kaikki sairaudet ovat tosiaan tossuttomuuden syy:)
Noppuli sanoi…
Hei finkinja,
tervetuloa :)
Mukavaa että on muitakin hirveitä äitejä jotka piinaavat perhettään tossuttomuudella...
Sirokko sanoi…
Ryhdistäydypä nyt!
Kantapäissä on immeisillä esim. rasvatyynyt jotka kivikovalla alustalla elopainon alla lössähtävät ja jopa siirtyvät sivulle päin eikä iskunvaimentimina siis enää toimi, mistä kipua. Jos on vielä luonnostaan rusto- tms herkkyyttä niin vaiva on varma ja myös selkään heijastuva. Parkettilattiat on joustavammat jaloille.Laminaatit kyllä on liikaa jo pilalle menneille kantapäilleni, mot, sillä jäähdyttelen tällä hetkellä suomalaisilla laminaateilla.
Noppuli sanoi…
Hei sirokko,
sain ryhdistäydyttyä!
Kuulostaa kipeälle tuollainen vaiva...aijai. Aattelin aina että sisätossut on ainoastaan lämpimyyden takia kätevät. (täytyy tunnustaa että en ole tajunnut koskaan ajatella että kantapäissä olisi sellaset rasvatyynyt...)
Eloveena sanoi…
mulla on ollut viime aikoina todella tuskallinen "herne" jalkapohjassa joka syntyi paljailla jaloilla kivilattialla kavelemisesta ja kesaisista "korkokenkasandaaleista". Heti kun otin takaisin kayttoon tohvelit joka puolella missa oleskelen (siis vien tohvelit mukaan myos tuttaville) vaiva poistui. Sita ennen kain ortopedit, hermokokeet ja MR:t. Siina paloi n. 500 euroa - luojan kiitos oli vakuutus. Olen 29v joten mikaan vanhan amman vaiva tama ei ollut.
kivilattioista voi saada myos virtsatientulehduksen. taman todellisuuden hyvaksyi viiden tulehduksen jalkeen myos eras miespuolinen sukulaiseni suomessa, joka ei suostunut kayttamaan tohveleita joita hanelle tyrkytin. uusi talo suomessa kun oli varustettu lattialammityksella. no se ei riittanyt. tohvelit paransivat kroonisen pissatulehduksen valittomasti. siina meni keski-ikainen suomalainen jaara hiljaiseksi.
etta kylla niissa tossuissa on omat etunsakin ;) suosittelen.
Noppuli sanoi…
Hei eloveena!
Alkaa kovasti kuulostaa siltä, että mun pitää alkaa käyttämään niitä tossuja, kun tulee näitä tarinoita tänne aiheen tiimoilta...
No entäs kun onkin parketit eikä kivilattiat? Mulla ainut juttu mikä niissä tossuissa mättää yleensä on se, että niissä pysyy jalkapohjat lämpiminä (jopa kuumina), mutta nilkat on kylmät. Siksipä jos on oikein kylmät ilmat tai lattiat jostain syystä oikein viileät, niin laitan jalkaani mieluummin paritkin villasukat, niin ei jää mikään kohta kylmäksi!

Suositut tekstit