Miehet, miehet!

Kun Pohjoisen Rouva ylitti ensimmäisen kerran tuon suuren ja pelottavan naapurimaan rajan, jäi matkasta mieleen jotain erilaista. Pitkä viikonloppu Pietarissa hyvien ystävien seurassa oli ihastuttava ja iloa kupliva. Ja muutakin. Vaikka rouvuus oli vielä kaukana, eikä mieleen vilahtanutkaan mahdollisuus naapurimaan miehestä aviomiehenä, teki lähes Pietariakin suuremman vaikutuksen juuri ne. Miehet.

Se oli ensimmäinen viikonloppu prinsessana. Tosielämässä hän ei ollut koskaan ennen tavannut miehiä, jotka tarjoutuivat kantamaan matkalaukkuja, taikka antoivat istumapaikan ja seisoivat itse nurisematta. Ovet aukeilivat, ravintolassa maksettiin laskut, ja neitonen oli ihan hämillään kaikesta siitä kunnioituksesta mitä näiden vierasmaalaisten käytös huokui. He olivat rautaisia tosiveljiä, eikä yhtäkkiä enää tarvinnutkaan koittaa pärjätä kaikessa itse. Kaikesta näkyi huolehtiminen ja välittäminen, oi miten ihana siihen olikaan upota! Mikä turvallinen maailma kaiken pelottavan keskellä!

Monien vuosien jälkeen hän asusteleekin Rouvana siellä suuressa naapurimaassa. Edestakainen junamatka Moskovasta Helsinkiin osoittaa aina saman eron. Suomessa sanotaan "ota bussi", Venäjällä "me tullaan sitten autolla hakemaan". Suomessa kun pyytää apua nojatuolin siirtoon huoneesta toiseen, kysyy sukulaismies "etkö muka itse sitä saa". Kyllä hän saa, mutta Venäjällä ei kysytä tuollaista kysymystä raskaana olevalta naiselta. Täällä edelleenkin ovet aukeaa, kassit kannetaan ja istuinpaikkaa tarjotaan. Ja varsinkin näin jo isovatsaisena, saa kauniin käytöksen päälle ekstrahuomaavaisen kohtelun. Kyllä näin kelpaa olla nainen!

Kommentit

Nina sanoi…
Terveiset Hangzhousta!

Kieltämättä, tuntuu éttä Suomi on ainoa maa (missä itse olen liikkunut), jossa kohteliaisuutta ei kyllä saa kuin satunnaisesti ja silloin on kyllä itse lentää takapuolelleen hämmästyksestä ;-)
ebrufin sanoi…
Amen!

Tuo ero on hammastyttava- sen huomaa jo lentokentan lahtöportillakin siirryttaessa Suomeen lahtevaan lentokoneeseen...

Taalla aivan samalla tavalla tuntee olevansa kohteliaisuuden kohteena, mika on aivan ihanaa!
Sirokko sanoi…
Siinä se kultturelli pointti mikä kokonaan puuttuu Suomesta. Eikä se johdu tasa-arvosta vaikka niin väittävät, pikemminkin tapakasvatusta. Se on ollut näin jo silloin ammoin kun naisella ei vielä ollut mitään oikeuksia.
Sirokko sanoi…
Ebrun lentokenttäjutusta tulikin mieleen viimeksi kun Helsingissä yritin kiskoa hihnalle juuttunutta painavaa matkalaukkuani.. kiskoin ja kiskoin ja miehet katselivat vierestä miten mummo onnistuu, kunnes sitten joku ulkolainen gentlemanni nappasi sen siitä pois sen kummempaa alemmuutta teostaan tuntematta.
Vaistomaisesti myös odotin, että noutamaan tullut sukulaismieheni olisi tarttunut yhtä automaattisesti kärryn kahvoihin mutta eipä sellainen tule suomalaisen miehen mieleen.
Noppuli sanoi…
Hei kaikille,
ompas tällä ollut mukavasti hulinaa sillä välin kun kävin Ikeassa :)

Ninalle terkut Hangzhousiin (vai hiin?).
Olen samaa mieltä, Suomessa kohteliasuus hämmästyttää reippaanlaisesti...
Eikä se ole niin sukupuoleenkaan sidottu juttu-ihan yhtälailla osataan molemmat sukupuolet olla yhtä huonokäytöksisiä. Näin naisena ulkomailla tietenkin huomaa erityisesti miesten kauniin käytöksen naisia kohtaan.

Ja ebrufin,
tunnelma ja käytös vaihtuu tosiaan kun astuu Suomeen lentävään koneeseen (missä tahansa maailmankolkassa). Kaverini juuri kuvaili matkaa Amerikan, Hollannin ja Saksan kautta takaisin Suomeen. Kaikissa lentokoneissa eri tunnelma ja eri kansallisuudet. Kahdesta viimeisestä koneellisesta hän tokaisi- Hollannista Saksaan saksalaisten kanssa "jaahas, nyt tuli jäykkä tunnelma" ja viimeisestä- Saksasta Suomeen suomalaisten kanssa "jaahas, nyt sitten meni käytöstavat"..

Sirokko,
mä aattelisin että hieman johtuu myös tämä huonokäytöksisyys myös tuosta suomalaisesta kuuluisasta "tasa-arvosta". Kun kyllähän naisen kuuluu jaksaa siinä missä miehenkin, ja toisaalta jotkut naiset Suomessa kuulemma loukkaantuvat jos heille tarjoaa apua vastaavanlaisissa tilanteissa, kuten jonkun painavan nostelussa. Toisaalta on niin kova yksin pärjäämisen meininki että senkään takia ei saa auttaa tai pyydetä apua. Yksikin rouva tiuskaisi mulle leikkipuistossa Suomessa "osataan me pitää huoli omista asioistamme", kun autoin häntä korjailemaan lasten leluja hiekkalaatikolta.
Monta asiaa tähän liittyy, ja tuo tapakasvatus ei taida kyllä myöskään hirmuisesti Suomessa kukoistaa...
Eloveena sanoi…
Niinpa. Niin se on taallakin etta miehet on herrasmiehia ja antaa paikan bussissa, avaa ovet ja kantaa kassit. En oikein ymmarra mita tekemista tasa-arvolla on siina, etta ollaan herrasmiehia ja herrasnaisia. Naisilla on vahemman lihasmassaa - jos ollaan tasapuolisia miehet kantaa 70% enemman painoa kuin naiset lihasmassansa mukaisesti.

Lahdin Suomesta 18-19-vuotiaana. Tasta johtuen en oikeasti ymmarra miksi ihmisen pitaa olla toykea jos kerta voi olla kohtelias. En vaan ymmarra ja avoimesti myonnan tassa nain etta tama toykeys on se syy, miksi mina tuskin tassa elamassa tulen paatymaan suomalaisen miehen kanssa yhteen. En_voi_sietaa_toykeita_miehia. Minusta he ovat todella epamiehekkaita vassykoita. Mies joka arvostaa naista naisena (eika jonakin tasa-arvotanttana jolla on melkein munatkin) on aito ja itsevarma aikuinen. Mies, joka ei osaa kohdella naista naisena on poika. Kun se vaan on niin ettei miehet voi synnyttaa eika naisten lihasmassa tule kasvamaan ellei pumppaa steroideja.
Noppuli sanoi…
Hei eloveena,
voin olla täysin samaa mieltä kanssasi! Eikä käytöstavoilla olekkaan mitään tekemistä tasa-arvon kanssa, mutta Suomessa tuo tasa-arvo onkin jotain epämääräistä, minkä mukaan naiset on vähän kuin miehiä ja miehet vähän kuin naisia, eikä kukaan enää tiedä miten käyttäytyä toistensa kanssa.

Vuosi sitten kun vielä opiskelin täällä instituutissa, oli muuten luokkakaverinani aivan ihastuttava turkkilainen nuorimies, joka todellakin tiesi miten naisten kanssa käyttäydytään. Kun kuulin hänen ikänsä, olin lentää pepulleni, sillä Suomessa 24v yleensä käyttäytyy kuin poika, mutta hän kyllä osasi olla kuin mies! Joten meidän luokan naistenkin, oli helpompi olla hänen seurassaan.

Käytöstavat ja sukupuolten erot kunniaan! :)
Eloveena sanoi…
Hyvin sanottu etta naiset on vahan kuin miehia jne. Pitaa pistaa mieleen :)
Anonyymi sanoi…
Oonkohan elänyt jossain muussa Suomessa? Toki vaihteluväliä löytyy mutta niin on löytynyt niin Lontoossa, Brasiliassa, Nykissä ja Ranskassa. Mutta en voi mitenkään sanoa että miehet olisivat kategorisesti olleet töykeämpiä itselleni kotimaassa - ehkä suurin ero on se, että Hgissä harvemmin tarjotaan drinkkiä mutta laitan sen enemmän opiskeluaikojen kuin sukupuolen piikkiin.
Noppuli sanoi…
Hei Eloveena,
saat vapaasti lainata kommenttia ;)

Heips myös lolapua,
hyvä kun joku on asunut erilaisessa ja kohteliaammassa Suomessa kuin minä! :) Olen itse kuitenkin asuttanut neljää eri paikkakuntaa välillä Lappi-Uusimaa, ja täytyy sanoa että kyllä sen kaupanoven on useimmiten saanut nenälleen...
Toisin kuin näissä kahdessa muussa maassa missä olen asunut. Aikaisemmassa kyllä, mutta varsinkaan täällä Venäjällä en näytä ulkomaalaiselta niin että saisin kauniimpaa käytöstä kohdalleni siitä johtuen.

Suositut tekstit