Joulu on taas!

Nyt kun Suomessa viimeisetkin lanttulaatikonrippeet on jo viskattu kompostiin, on meidän aikamme juhlia täällä naapurissa. Uudenvuodenkuusi tuotiin sisälle ja se koristeltiin. Lahjat on paketoitu ja odottavat pääsyä kuusen alle. Pakkasukko käy ne sopivana huomaamattomana hetkenä sinne sujauttamassa. Raketit paukkuu jo ulkona, vaikkei ole tarpeeksi pimeää.
Niin, tämähän on ihan kuin joulu. Vain alakulo ja hartaanlainen ilmapiiri puuttuu. Ostoskeskuksissa on rynnistelty hermot kireänä lahjojen perässä, miehille on huudettu ja hermoja menetetty salaattien väännössä, kaiken kun pitäisi olla juuri kohdallaan. Kohta aukeavat votkapullot, viinit ja shampanjat, ja notkuvien pyötien ääressä istutaan ja väitellään kovaan ääneen aina aamuun asti.

Pohjoisen Vaimon perhekokoonpano viettää joulua yleensä vain, jos sattuu olemaan silloin Suomessa. Muuten kaksi perättäistä samanlaista juhlaa tuntuu varsin oudolle, ensin käydessä joulupukin ja sitten pakkasukon, ensin koristeltaessa joulukuusi ja sitten uudenvuodenkuusi...Nyt on taas sellainen vuosi, että joulu jäi juhlimatta ja uusivuosi niputtaa mukavasti yhteen kummankin juhlan.

Jouluviikko on Venäjällä se viimeinen työntäyteinen viikko vuodessa jolloin kaikki alkaa olla jo hyvässä stressissä. Protestanttista joulua viettävät lähinnä täällä asuvat ulkomaalaiset, ja paikalliset ortodoksit, juhlistavat joulua Venäjän ortodoksisen kalenterin mukaan 7.1. eli uudenvuoden jälkeen. Tapaortodokseja ei oikein ole niinkuin Suomessa puolet kansasta tuntuu olevan tapakristittyjä, joten joulunviettoon ryhtyy vain tosimielellä olevat. Useat toteavat että mitäs sitä enää juhlimaan kun juuri oli uusivuosi.
Pohjoisen Vaimo on tavannut vain yhden käden sormilla laskettavan määrän venäläisiä, jotka ovat kertoneet viettävänsä joulua. Useimmat lähipiirin vanhemmista ihmisistä kun ovat entisiä kovan luokan kommunisteja, ja nuorempi sukupolvi on löytänyt itselleen ihan muuta mielenkiintoista sisältöä elämälleen kuin istua baabushkoiden kanssa kirkossa.

Vilkutukset ja terveiset täältä kaikkialle, värikästä ja mielenkiintoista Uutta Vuotta 2009, lumisesta Moskovasta rakettien paukkeesta!!

Kommentit

piparminttu sanoi…
Hyvää Uutta Vuotta!
ebrufin sanoi…
Mutlu Yıllar- Hyvaa Uutta Vuotta 2009!
Nina sanoi…
Hyvää Uutta Vuotta!
Suski sanoi…
Kaikkea hyvää vuodelle 2009!
Sirokko sanoi…
No siellähän sitten voisi vetäistä vaikka kolmet joulut peräkanaa. Täkäläiset venäläistuttavani juhlivat kyllä 7.1. vaikkeivat ortodokseja tiedä olevansakaan. Mutta täällähän ei sitä protestanttista joulua olekaan ja uusi vuosikin on vain kalpea aavistus, joten voi valita päivän mikä eniten huvittaa.
Oikein hyvää uutta vuotta sinne ja onnea matkaan sille tulevallekin joka kohta lähtee pyrkimään päivänvaloon.
Eloveena sanoi…
С Новым годом! :)
Noppuli sanoi…
Kiitos kaikkien toivotuksista!

Ja Sirokko, täällä tosiaan olisi juhlimisen ystäville mahdollisuus juhlia kuukauden sisällä joulua kolme kertaa :)

Suositut tekstit