Turret Moskovassa

Useista houkutteluista huolimatta Pohjoisen Vaimo ei ole saanut Moskovaan hankittua oikein minkäänlaista turistivirtaa. Ei sukulaisia, tai suvuttomia... Tähän sääntöön teki rohkean poikkeuksen kaksi ystävää vuosien takaa, jotka junailivat paikalle tutkimaan kaupunkia viime viikolla.
Nämä uskalikot olivat tietenkin, ketäpä muitakaan kuin korkeasti koulutettuja nuoria naisia, sillä ei tänne ihan ensimmäiseksi ehkä odottaisikaan peruskouluun opintiensä päättäneitä syrjäkylän poikia. Toinen turreista totesinkin, että suomalaiset pelkäävät Moskovaa. Viipuriin tai Pietariin voi mennä, mutta siihen se jääkin. Niin se sitten taitaa olla?

Turret olivat varustautuneet hyvillä kävelykengillä, perusteellisella metrokartalla ja repuilla. He sanoivat odottaneensa enemmän vaikeuksia kuin mitä kohtasivat, asiat olivat menneet sutjakkaammasti kuin olisi luullut. Kaksikosta toinen osasi hieman venäjää mikä auttoi kaupungilla suunnistaessa.

Pohjoisen Vaimon mielestä oli varsin mielenkiintoista nähdä kaksi toisistaan varsin erilaista turistia katsastamassa Moskovaa, joka on tullut hänelle jo hyvin rakkaaksi, sekä kuulla oma äänensä selostamassa innokkaasti heille kaupungin suuruuksista. Miten absurdia olikaan joskus olla itse siinä tilanteessa kuuntelemassa, jonkun selittäessä Ashanin sadasta kassasta pitäen sitä huomionarvoisena, ja vielä absurdimpaa tajuta yhtäkkiä kuinka kaupunki on vienyt mukaansa niin että itse pitää Ashanin loputtomaa kassarivistöä todellakin puheenaiheena.

PV vei Turret lähiömatkailemaan Punaisen Torin lisäksi. Appi tarjoili yllätysvieraille tsaikut remontin keskellä likaisista kupeista ja selitti kaikenlaista vimmatulla nopeudella. Kipaistiin myös Izmailovsky Parkin turistitorille jossa ohi käveli neljä suomalaista! (Ei, ei täällä koskaan törmää suomalaisiin julkisilla paikoilla sattumalta)
PV puhui, puhui ja puhui. a) koska suomea on vaan niin helppo ja nopea puhua. Aikuisten kanssa, vielä kivempaa. b) koska hän tajusi että tämä kaupunki on koukuttanut hänet täysin, ja hän oletti että kaupunkiin varta vasten tulleet Turret jaksaisivat kuunnella loputonta läpätystä venäläisistä ja Moskovasta.

Ehkä Turret pitivät näkemästään ja kokemastaan, ehkä eivät. (Suomalaisista on niin vaikea tietää, kuten Miäs sanoo. Se on kyllä totta). Pohjoisen Vaimolla oli jokatapauksessa riemukasta olla turistioppaana, vaikkei hän mikään kaupungin suurtuntija olekaan. Turret häipyivät Pietariin, ja toivottavasti heistä kuuluu kun Suomeen palaavat.

Turret varmasti tahtoisivat muistuttaa toisia turisteja tarkistamaan lähtöpäivät junalipuistaan, jottei tarvitse odottaa lähtevää junaa kahtena iltana Leningradskii Voksalilla. Rakkolaastarit tulisivat todennäköisesti kanssa tarpeeseen. Sekä retkeily sandaalit, jos haluaa että koko metro tuijottaa vain Sinun jalkojasi. Ne on kuitenkin yksi järkevimmistä kenkävalinnoista, sillä toinen Turreistakin tokaisi "On tää vaa niin helevetin iso paikka".

Kommentit

piparminttu sanoi…
Moskovan reissua on suunniteltu ystäväni kanssa (molemmat nuoria korkeasti koulutettuja naisia..), mutta tähän asti ja varmasti tästä eteenpäinkin venäjän kielen taidonpuute jarruttaa suunnitelmia. Se olisi vain mukavan junamatkan päässä ja varmasti mielenkiintoinen paikka, joten suunnitelmia ei vielä ole haudattu.
Marjukka sanoi…
Jos joskus Moskovaan pääsen, saako sua pyytää oppaaksi vaikka en olekaan sukua enkä edes tuttu? Niin mukavalta kuulosti opastettu kierroksesi ;D
Sirokko sanoi…
Reteilysandaalit herättää hämmästystä monessa muussa maassakin.. En ole koskaan käynyt sillä suunnalla, isäni oli joskus Moskovassa töissä ja me vain ihmeteltiin kuvien kautta sitä mahtavuutta sanan monessakin merkityksessä, se oli vielä Neuvostoliiton aikaa, mutta eipä se mahtavuus sieltä ole mihinkään kadonnut. Olisit kyllä mainio opas..
Noppuli sanoi…
Moiks piparminttu,
opetelkaapas kyrilliset kirjaimet ja muutamat perusjutut, niin eiköhän tänne uskalla tulla!
Junamatka on tosiaan mukava ja helppo, nukkuu vaan yön yli ja hops, on Moskovassa :)

Marjukka,
voi toki pyytää oppaaksi, mikäs siinä. Kunhan tuot lakumix pussin ;)

Sirokko,
retkeilysandaalit tosiaan ei ole mitkään naisellisimmat kengät ilmeisesti, ja siksi ihmetyttää ;) Minäkin ne toki, suomalainen kun olen, omistan!
Mahtavuus on täällä osittain rapistunut ja osittain muuttanut muotoaan. Vaikka paljon mahtavaa on jäljelläkin. Olisi mielenkiintoista käydä aikakoneella kolmenkymmenen vuoden takaisessa Moskovassa!
Mainioudestani en kyllä tiedä oppaana...saattaa jäädä monet pytingit mainitsematta tällä oppaalla.
Suski sanoi…
Moskova kiinnostais muakin ja enempi kuin ihan parin päivän turistina. Valitettavasti se ei ole meidän yliopistossa vaihtokohteena. Nyt sinne uskaltais jo lähteäkin, kun on tällaisessa pikkukaupungissa harjoitellut Venäjällä oloa. =) Saiskohan ite jollain kumman konstilla järkättyä paikan Moskovan yliopistoon...? =D

Neljä yötä enää ja sitten on kotiinlähtö...
Noppuli sanoi…
Hei Suski!

Sullahan on pian lähtö!!
Hyvää kotimatkaa, taidat ajella perille itse?

Moskovan yliopistoon...tarkoitat varmaan MGU-ta? Se onkin aikamoinen...Sinne pääsee helposti ainakin venäjää opiskelemaan ulkomaalaisena, kunhan on rahaa millä maksaa! Niillä on kuulemma hyvät asuntolat, mutta huono opetuksen taso, sanoi kilpailevan paikan opettaja minulle ;)
Elina sanoi…
Olipa hauska lukea tätä, sillä me ollaan tulossa heinäkuussa sinne turisteeraamaan. Minä opiskelin siellä lukukauden yli 10 v. sitten eli nostalgiamatka osittain kyseessä :)

Mutta koska oma oleskelu sijoittui syksyyn ja talveen, niin mielelläni ottaisin vastaan vinkkejä kivoista kesävierailupaikoista, saa olla myös kaupungin ulkopuolella (päiväretken rajoissa kuitenkin). :)
Kylpylä (ulkoilma sellainen), huvipuisto tms. Onko Park Kulturassa vielä huvipuistomeininkiä?

Myös vinkit hyvistä kauppapaikoista otetaan vastaan, vaikka perhe ei kyllä tykkääkään että äiti luuhailee kaupoissa ;) Samaten jos tiedät hyvä markkinoita, siis sellaisia missä paikalliset käy (Izmailovhan on ihan turisteille) niin olen hyvin kiitollinen!

-Annis-
Suski sanoi…
Kiitos, juu itse ajelen kotiin. Onneksi on matkaseuraa toisesta vaihtarista niin kuin tullessakin.

Niin tosiaan, siis MGU:ta tarkoitin. Pitänee katsoa mitä kaikkea kivaa tässä vielä keksin, mutta sinä ainakin olet saanut Moskovan kuulostamaan tutustumisen arvoiselta paikalta. =)
Noppuli sanoi…
Hei Elina,
tervetuloa nostalgisoimaan!

Ajattelin jo heti tämän postin laitettuani että seuraavaksi kirjoitan vinkkejä Moskovassa kesällä mahdollisesti vieraileville turisteille. Joten vastaan kysymyksiisi seuraavassa postissa, monien linkkien kera. Kirjoitan mahd vknlopun aikana tai ens viikon alussa, huomenna aamulla lähdetään datsalle, joten nyt ei enää kerkeä!

Hei Suski,
kiva jos olen onnistunut kirjoittamaan tästä kaupungista kiinnostavasti :) Minua tämä paikka ainakin inspiroi!!

MGU:n lisäksi täällä on paljon muitakin vaihtoehtoja ulkomaalaisille opiskelijoille. Ja ulkomaalaisia opiskelijoita on muuten paljon. Itseäkin kiinnostaisi lisää tuo koulunpenkin kuluttaminen, nyt ei vaan ihan vielä voi...kun on tuo toinen poikanen aika pieni.
ToinenTäti sanoi…
Tämä Täti kiittää ehtoisaa emäntää lukuisista aterioista ja sekä PV:tä että Miestä turistien väsymättömästä viihdyttämisestä - hyvin jaksoi kuunnella ja katsella. Siksihän sinne tultiin!

Kyllä olivat turret tyytyväisiä ja vaikutettuja naapurista ja sen elämänmenosta (näin rohkeasti ToinenTäti puhuu toisenkin Tädin puolesta, mutta ei varmasti mene paljoa pieleen)!

Paluun jälkeen aika on kulunut tuliaisilla (teet, sharmelit, pähkinäjutut, marmeladit ja muut) kestitessä - tähän mennessä jo useampi sukulainen ja tuttu on perehdytetty teen juonnin ja makeiden herkkujen Oikeaoppiseen nautiskeluun (+ puhuttu hivenen väritettyä propagandaa ah niin siististä ja turistiystävällisestä Venäjästä -> äiti on jo lähdössä). Huomisiin grillijuhliin vien sinapin ja shampanskojen. Saapa nähdä, miten sinapin kanssa käy:D

Pietarin osuus sujui myöskin hienosti, vaikka tietty turnauskestävyys alkoi jo hiipua ja ikinä ei päästy Iisakin kirkon torniin asti. Mutta koettiin kuitenkin konekivääripapatuksella säestetty jokiajelu kanavissa:) Ja taas loistavaa georgialaista ruokaa, nam.

Että tyytyväisenä matkaa muistelee ToinenTäti ja lueksii uudelleen venäjäaiheista kirjapinoaan, nyt vähäsen viisaampana. Voikaa hyvin!

(Sandaaleja en ole vieläkään uskaltanut laittaa jalkaan..)
ksenja sanoi…
Hyvin kirjoitettu, kuten jo muut on kommentoineet ;)Minä nyt oon tämmönen satunnainen lukija, kun blogin aihe kiinnostaa. Venäjä siis <3

Ite oon peruskoulun vuosi sitten päättänyt syrjäkylältä lähtöisin oleva tyttö, ja täysin rakastunut Venäjään jo ala-asteella. Harmittaa vain kun en ole itänaapurissa vielä kertaakaan päässyt käymään. Mutta vielä joskus! Ja ehdottomasti juuri Moskovaan! Kyrilliset kirjaimet on opeteltuna, ja vielä joku päivä aloitan venäjän opinnot. Sitten kun osaan edes hiukkasen venäjää, niin lähden. Harmi vain että kukaan kavereista ei ole oikein lämmennyt Venäjälle... Noh, pitää yrittää tartuttaa niihin tämä sama, josko sitten.

Kivaa kesänjatkoa sinne Moskovaan täältä Oulusta! :>
Noppuli sanoi…
Hei Toinen Täti,
tuus kertoon sitten tänne miten grillaus meni shampanskoen ja sinapin kanssa!


Hei Ksenja!

Eiköhän matkaseuraa ala löytymään kun menet venäjän kursseille :)
Terkkuja Ouluun!

Suositut tekstit