Juhlan tuntua

Jos unohdamme muut etuudet, on erityisen pollevaa olla venäläis-suomalaisen perheen lapsi juuri joulun- ja uudenvuoden aikaan. Niin vähän luterilainen (taikka pakana) kuin Pohjoisen Vaimon perhe onkin, kannetaan kuusi sisälle ennen jouluaattoa, ja koti koristellaan. Hyvästit kaikelle tuolle heitetään vasta pitkälle tammikuussa.

Jouluaatto, tuo yleensä keskelle tavallista koulu- ja työviikkoa tupsahtava erityinen päivä, rikastuttaa jälkikasvua lahjajännityksellä ja ystäväperheen luona nautittavalla jouluillallisella. Tänä vuonna lapsosten venäjän opettaja lisäsi jouluaattoon myös oman yllätysfaktorinsa. Koulussa oli kysytty, uskovatko lapset Pakkasukkoon. Jos uskovat, heidän tulisi kirjoittaa lahjatoive kirje, laittaa se pakastimeen yöksi, aukaista ikkuna ja aamulla tarkistaa onko kirje hävinnyt. Tästähän ideasta kovasti innostuen poikaset kirjoittivat pitkät kirjeet, seuraavana aamuna (25pv) ihmettyen, kuinka kuusen alla ei ollutkaan oikein mitään heidän listoistaan. Selitykseksi kelpasi se että kirjeet olivat olleet venäjäksi, näinollen siis selvästi Pakkasukolle joka työskentelee uudenvuoden yönä, eikä jouluaattona niinkuin Joulupukki.

Näin vuoden viimeisen viikon alkaessa on ehditty viettää suomalainen (oikeastaan yhteis fennoskandinaavinen...) joulu kerran ystävillä, kerran vieraiden kanssa kotona. Mahat vielä pullollaan, alkaa leipominen ja ruuanlaitto uudelleen. Onhan uuttavuotta juhlistettava (vielä prameammin) kuin joulua. Pöydät tulevat notkumaan erilaisista kylmistä ja kuumista liharuuista, kalasta, mädistä ja salaateista. Ja se jälkikasvun suomalais-venäläisyyteen liittyvä ekstra on vielä edessä. Pakkasukko on aina hajamielisenä unohtanut kaikkien venäläisten ystävien ja sukulaisten uudenvuoden kuusen alle heille paketteja.

Eikä tämä vielä tähän lopu. Uudenvuoden juhlapöydistä kun on selvitty on edessä Venäjän ortodoksien joulu. Ei sillä että juhlalla olisi mitään tekemistä Pohjoisen Vaimon perheen kanssa (muutenkin suomalaisesta joulusta poiketen, se on täällä ihan oikeasti vain todella uskovaisten juhla). Pikkuveli päätti syntyä juuri tuona päivänä, joten kolmas lahjatulva ja juhlaruokaisat pöydät saavat jatkoa silloin.


Kommentit

Suositut tekstit