Kieltä läpi naurun (tai kyynelten)

Onhan se ihan totta ja mitä sitä nyt kiertelemään näin tuttujen kesken. Pohjoisen Vaimo tutustui mieheensä englannin kielellä. Sillä hän on periaatteen nainen, eikä suostunut kuuntelemaan isäänsä, että venäjää kannattaa opiskella. Eihän sitä kieltä nyt kukaan järkevä opiskele. Jos nyt jotain, niin voi sitä vähän saksaa tai vaikka espanjaa. Mutta venäjää. Tphyi.
Pienimuotoinen tutkimus ympärillä olevien monikulttuuristen pariskuntien kanssa on osoittanut, että jos yhdellä kielellä tutustuu, niin sitä onkin sitten kerpeleen vaikea vaihtaa myöhemmin toiseksi. Tämä on pätenyt myös Pohjoisen Vaimon parisuhteeseen. Vinkkivinkkisenä tässä voi sanoa että tutustukaa ihmiset kuulkaa toisiinne ihan omilla kielillänne. Vuoden, puoltoista kun pulputtaa omaa äidinkieltään kummatkin toisillensa, niin eiköhän jossain vaiheessa lamppu syty sen kielen kanssa. Ja jos toinen on vielä siinä vierellä, niin voi olla varma että oikeasti kiinnostaa. Eikä sitten myöhemmin itketä sen vaikean ulkomaankielen kanssa.

Vuosien vieriessä on täytynyt tunnustaa se tosiasia, että puolisonsa tuntee parhaiten kun osaa hänen kieltään. Alkuasukasmies ahkeroi suomenkielen hihaansa jo ihan alkuvaiheessa. Pohjoisen Vaimo ja venäjän kieli, on taas vienyt vuosia... ja muutaman siihen päälle. Aikoinaan Suomessa venäjän tunneilta Pohjoisen Vaimo muistaa raskaahkon tunteen siitä, että venäjän kieli on jotain niin hienoa ja korkealentoista, että sitä ei voi oppia kuin klassisen kirjallisuuden tai nukuttavien, ja yhtä aikaa itkettävien surullisten laulelmien kautta. Opettajat olivat aina permanenttipäisiä täti-ihmisiä, jotka puhuivat luokan edessä mukavissa kukkaneuleissaan vino hymynkare kasvoillaan, liihottaen tunnin aikana muistojensa Pietarissa. Venäjän kieli oli ylipäätään omittu niille, jotka olivat opiskelleet Neuvostoliitossa 40-v sitten, tai ainakin eläneet suurimman osan elinajastaan silloin kun Neuvostoliitto vielä kukoisti. Kerran hän erehtyi bisnesmiesten venäjän tunneille, mikä taas maalasi ihmeellistä rotuoppimaista kuvaa venäläisistä ihmisistä, joita pitää aina lähestyä vodkapullo kädessään, muuten heidän kanssaan ei löytäisi ikinä yhteistä kieltä, venäjän ollessa kuinka sujuva tahansa.

Miksi koskaan ei käynyt mielessäkään, että venäjän kieleen voi tutustua ihan samalla tavalla kuin englantiinkin? Että Venäjällä on olemassa myös modernia kirjallisuutta, kaikki laulut eivät ole 50-v vanhoja laulelmia, ja että venäläisillä on ihan törkeän hyvä huumorintaju? Silloin kun Venäjä ja sen kulttuuri ovat vielä itselle sumeata ja epämääräistä, olisi joku neuvostomuisteloissaan elävä opettaja voinut herätä ja huomata että nämä oppilaat ovat oppineet englantinsa suosikkibändiensä sanoituksista ysikytluvulla. Heillehän voisi tunnilla tarjota vaikka...vaikka mitä. Ja nyt kun itse jo ymmärtää että Venäjä on muutakin kuin Neuvostoliitto, Putin, vodka, kaupankäynti ja banja, ja osaa itse sekä etsiä että löytää sujuvasti asioita, Pohjoisen Vaimo voisi tarjota kielestä kiinnostuneille vaikka tällaisia klippejä. Sillä kielenopiskelu saattaa vahingossa olla myös hauskaa. Huom, useat linkit on rutuben kautta, koska YouTube ei näköjään salli venäläisiä videoita enää linkattavan tai ladattavan Bloggeriin. HAH!!

Stand up tarjonnassa on Venäjällä mistä valita. Pohjoisen Vaimolla on liuta suosikkeja, ja tämä herra kuuluu heihin:
Ivan Abramov, musikaalista stand uppia

Comedy Club, eli Комеди клаб, on pyörinyt telkussa jo yli kymmenen vuotta, ja tehnyt tekijöistään julkkiksia. Välillä ohjelma on ratkiriemukas, joskus ei taas nappaa. Tässä yksi mainioimmista musikaalisista tuokioista ohjelmasta muutaman vuoden takaa. Voi vaikka opetella laulamaan mukana, koska pätkässä on tekstitys!
Minä rakastan öljyä

Ukrainalainen laulajatar Yolka eli Ёлка aloitti vähän sarkastisemmilla lauluilla uransa, mutta Pohjoisen Vaimoon on iskenyt sekä vanha että uusi tyyli. Tässä laulu millä hän lopulta sai suuren yleisön puolelleen:
Elka, Provence

Sitten telkkuohjelmiin! Pohjoisen Vaimo ja pesue katsoo yhdessä muutamaa ohjelmaa viikoittain. Eräs ohjelma minkä piti alun perin olla nuorille aikuisille, on saavuttanut suurimman suosion 8-14-vuotiaiden keskuudessa, ja niin myös Poikasten. Se on Орел и решка, hyvin raikkaalla otteella tuotettu ja tehty matkailuohjelma, jossa kohteeseen päästyään juontavat heittävät kolikkoa. Hävinnyt joutuu pärjäämään kaupungissa sadalla dollarilla, voittanut saa luottokortin ilman käyttörajaa. Toinen hyvin usein seurattu ohjelma Pohjoisen Vaimon perheessä onkin tosi-tvtä, Ревизорро jossa juontaja käy tarkistamassa ravintoloiden ja hotellien tasoa, hygieniaa ja lakien noudattamista ympäri Venäjää. Linkissä killuva kaikkein uusin kohde Moskova on saanut kyllä Pohjoisen Vaimon miettimään kävisikö ikinä enää yhdessäkään ravintolassa kotikaupungissaan. Uh!!


Parempaa kielellisen oppimisen vuotta toivottaa,
Pohjoisen Vaimo!

ps. Kaikella rakkaudella ihmisille jotka pitävät permanenteista ja kukkaisista neulepaidoista. Saatte anteeksi sekä paidat että permikset.

Kommentit

Suositut tekstit